Aile Terapisi

Aile terapileri, bireysen ziyade bütüne odaklanılır, sorun ailenin tek ferdine ait olarak algılanmaktan çıkarılıp her ferdin soruna katkısı, sorun çözme becerisi, tetikleyici etkileşimleri üzerinde durulur. Kişinin yaşadığı sorunda anlaşılmadığı düşüncesi, destek alamaması, kendini sorunun kaynağı olarak tanımlayıp izole etmesi ya da davranışlarını tepkisellikle sürdürmesi durumlarında aile terapileri sorunu anlamlandırıp çözümlemede daha etkin olmaktadır.

Terapinin işlevi aile fertlerinden birini problemden sorumlu tutmak değil, ailedeki iletişime, bireylerin etkileşimine, ihtiyaçlarına ve kendilerini ifade edişlerine ayna tutmak ve ailenin kendi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanmasına, gelişimine ve olgunlaşmasına katkı sağlamaktır. Bazı psikolojik problemlerin sağaltımında bireyin, farkındalığı, değişimi ve çabası bulunduğu çevre tarafından desteklendiğinde daha etkin olarak gerçekleşir. Yapılan çalışmalar; Yeme bozuklukları, madde bağımlılığı, çocuk ve ergenlerde davranım bozuklukları gibi alanlarda aile terapilerinin daha etkin olduğunu göstermektedir.¹

Çift Terapisine Kimler Gelir?

Evlilik yaşamı ve ilişki, yaşamın önemli bir parçasıdır. Evlilik yaşamındaki anlaşmazlık ve sorunların bireyde yarattığı hayal kırıklığı, öfke, çökkünlük ve mutsuzluk hali geçici duygular olmaktan öteye geçerek, günlük yaşamın da akışını bozan, kişinin genel iyilik halini ve performansını etkileyen süresi ve etkisi uzun süren sorunlar haline dönüşebilir.

Evlilik problemleri yalnızca sorunların çatışmaya ve kavgaya dönüştüğü bir formda ortaya çıkmayabilir. Bazı evliliklerde, duyulan hoşnutsuzluğa rağmen çiftler karşı karşıya gelmemek adına sorunları konuşmaktan kaçınıp, her şey yolundaymış, tatmin edici bir ilişki yaşıyor-muş, evliliğinden memnun-muş gibi ilişkisini sürdürebilir ve ilişkideki problemleri görmekten ve çözmekten kaçınabilirler. Partnerleriyle tartışmadıkları için evliliklerinin iyi gittiği, yakınlık ihtiyaçlarının karşılandığı gibi bir yanılsamayı sürdürmeyi seçebilirler fakat bu ilişki şekli de gündelik yaşamlarını ve kişisel iyi oluşlarını olumsuz olarak etkileme devam eder.

Çiftlerin ilişki kalitelerinden memnun olmadığı, yakınlık ihtiyaçlarını karşılayamadığı, gündelik yaşamın sıkıntılarının ilişkilerine yansıdığı, iletişimin ve kendilerini ifade etmelerinin zorlaştığı, cinsel yaşamlarının sorunlu hale geldiği durumlarda aile danışmanlığı ve çift terapisine başvurabilmektedirler.

Psikolog Terapisi Ne Kadar Sürer?

Terapilerin süresi; uygulanan ekole, bireyin ihtiyacına ve sorunun şiddetine göre farklı gösterebilmektedir. Terapi ailenin sorunları çözülene kadar devam eder. Terapi sürecinde ve ya sonrasında gerekirse çiftlerden biri veya ikisi bireysel terapiye de yönlendirilebilir.

Bir Seans Ne Kadar Sürer?

Seanslar genellikle haftada bir gün 50 dakikalık sürelerde yapılmaktadır.

Sizi Arayalım